Możesz uzyskać swoją dzienną dawkę witaminy K z zielonych warzyw liściastych. Jednak organizm może być również w stanie wchłonąć witaminę K-2. Olej sojowy jest dobrym źródłem K-2, podobnie jak sfermentowane pokarmy, takie jak jogurt. Bakterie jelitowe człowieka również produkują niewielkie ilości witaminy K-2. Obie formy witaminy K są niezbędne dla zdrowego tworzenia kości i krzepnięcia krwi. Ponadto uważa się, że witamina K-2 chroni przed chorobami serca i niektórymi nowotworami.
Prezentujemy Państwu treść opracowaną z udziałem malergia.pl
Phylloquinone
Phylloquinone jest przede wszystkim wchłaniany w wątrobie, a jego stężenie w krwiobiegu jest niskie. Jest wydalany z moczem i kałem. W badaniu US Food and Drug Administration’s Total Diet Study przeprowadzono jedyne na dużą skalę krajowe badanie spożycia filochinonu. Badanie obejmowało osoby ze wszystkich grup wiekowych, od niemowląt po młodzież i dorosłych.
Filochinon jest głównym dietetycznym źródłem witaminy K. Podczas gdy menachinony są obecne w niskich stężeniach w owocach i warzywach, filochinon występuje w skromnych ilościach w wielu pokarmach. Organizm przekształca filochinon w MK-4. Filochinon występuje w zielonych warzywach liściastych, natomiast menachinony są produkowane w jelitach przez bakterie.
Menachinony
Większość naszego pożywienia zawiera filochinon, ale możemy również uzyskać witaminę K z pokarmów takich jak zielone warzywa liściaste i oleje roślinne. Mleko i produkty drobiowe również zawierają pewne ilości menachinonów. Filochinon jest biosyntetyzowany przez bakterie znajdujące się w paszy dla zwierząt, a organizm ludzki przekształca ten składnik w MK-4. Fermentowane produkty spożywcze, takie jak sery i jogurty, mają wysokie stężenie menachinonów.
Dietetyczne źródła witaminy K obejmują zielone warzywa liściaste i oleje roślinne. Niektóre sfermentowane produkty spożywcze, takie jak natto i ser, zawierają długołańcuchowe menachinony. Natto, tradycyjna japońska żywność, jest bogatym źródłem witaminy K. Związek MK-7 występujący w natto stanowi najwyższe stężenie menachinonów. Należy pamiętać, że obie formy witaminy K są niezbędne dla organizmu człowieka.
Olej sojowy
Olej sojowy jest doskonałym źródłem witaminy K i innych składników odżywczych. Jedna łyżka oleju sojowego zawiera 24,8 mikrogramów witaminy K, czyli około 8 procent zalecanego dziennego spożycia (RDA). Olej sojowy jest bogaty w cholinę, ważny składnik odżywczy, który pomaga w funkcjonowaniu błon komórkowych. Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla kości, zębów i zdrowia serca.
Olej sojowy zawiera zero gramów białka i ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu jest dobrym źródłem witaminy K. W przeciwieństwie do innych rodzajów oleju, jest w 100% tłuszczem. Dlatego może być używany do gotowania bez podnoszenia ilości tłuszczów nasyconych czy cholesterolu w potrawach. Chroni również organizm przed wolnymi rodnikami, które są związane z chorobami przewlekłymi. Ma również bardzo wysoki punkt dymienia, co czyni go świetną alternatywą dla olejów roślinnych i masła.
Ciemna zielenina liściasta
Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia dużej ilości ciemnych warzyw liściastych, powinieneś zwrócić szczególną uwagę na obecność witaminy K. Jest to jeden z najbardziej niezbędnych składników odżywczych dla zdrowych kości i zębów. Ponadto pomagają organizmowi wchłaniać składniki odżywcze i utrzymywać zdrowe ciśnienie krwi. Dzieci mogą mieć opory przed jedzeniem ciemnozielonych warzyw liściastych, ale tak naprawdę nie potrzebują ich, aby być zdrowym. Oto kilka wskazówek, jak nakłonić dzieci do jedzenia ciemnych warzyw liściastych.
Możesz ugotować swoje warzywa na parze lub zblanszować je. Niektóre składniki odżywcze, takie jak beta-karoten, mogą być lepiej wchłaniane, gdy warzywo jest lekko ugotowane. Szpinak jest dobrym zamiennikiem sałaty lodowej i ma łagodny smak. Szpinak jest również doskonałym źródłem witaminy K, kwasu foliowego, manganu i C. Niezależnie od tego, czy przygotujesz szpinak na różne sposoby, będziesz zaskoczony różnorodnością korzyści zdrowotnych, jakie z niego uzyskasz.
Ser
Dobrym źródłem witaminy K jest ser. Ser to hodowlany produkt mleczny, który zawiera dużą ilość witaminy K2. Sto gramów kwaśnej śmietany zawiera sześć mikrogramów witaminy K2, ale witamina ta nie odkłada się w całości w tłuszczu. Kwaśna śmietana jest dobrym dodatkiem do curry lub jako polewa. W jednym z ostatnich badań sprawdzono zawartość menachinonu w serze i innych produktach spożywczych.
Szwajcarzy spożywają do 40 g sera dziennie, co dostarcza im 14-17% dziennego zalecanego spożycia witaminy K2. Tradycyjne potrawy z sera dostarczają ogromnych ilości witaminy K2, składnika odżywczego niezbędnego dla układu kostnego, sercowo-naczyniowego i krzepnięcia krwi. Najwyższe poziomy witaminy K2 znajdują się w serach półtwardych, takich jak Emmentaler, Vacherin Fribourgeois i Raclette. Jeśli jednak nie jesteś wielkim zjadaczem sera, nie martw się. Są inne sposoby na dostarczenie dużej ilości witaminy K.
Podobne tematy