Objawy przedawkowania witaminy C u osoby dorosłej

Czynniki biorące udział w tworzeniu formuły leków

Objawy przedawkowania są często eliminowane przez zmniejszenie dziennej dawki witaminy C lub zaprzestanie stosowania suplementu. Inne objawy mogą zniknąć poprzez zwiększenie spożycia wody lub obniżenie spożycia sodu. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ zbyt duża ilość wody może rozcieńczyć witaminę C i doprowadzić do fatalnych skutków. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o objawach przedawkowania u dorosłych i jak ich unikać. Jeśli jednak masz jakiekolwiek obawy, natychmiast poszukaj pomocy medycznej.

Przedstawiamy artykuł, który jest owocem wspólnych działań z twojaapteka.com.pl

Wysokie spożycie witaminy C może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych

Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy C może powodować tworzenie się kamieni w nerkach. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, organizm wydala jej nadmiar w ciągu kilku godzin. Dlatego też praktycznie niemożliwe jest uzyskanie wystarczającej ilości witaminy C tylko z pożywienia. Ponadto nadmiar witaminy C z pożywienia jest wydalany z moczem. Aby osiągnąć górną granicę zalecanego dziennego spożycia dla dorosłych, człowiek musiałby zjeść aż 29 pomarańczy lub 13 papryczek.

W tym samym badaniu naukowcy ze Szwecji powiązali suplementy witaminy C ze zwiększonym ryzykiem rozwoju kamieni nerkowych. W ciągu 11 lat badanie objęło 23 000 mężczyzn, którzy przyjmowali suplementy witaminy C. Spośród tych mężczyzn u 2% rozwinęły się kamienie nerkowe. Ci, którzy powiedzieli, że przyjmują suplementy witaminy C, byli dwukrotnie bardziej narażeni na rozwój kamienia niż ci, którzy przyjmowali standardową multiwitaminę.

Chociaż wysoki poziom witaminy C może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych u dorosłych, ważne jest, aby zrozumieć mechanizmy, dzięki którym to się dzieje. W jednym z badań witamina C była związana ze zwiększonym ryzykiem rozwoju kamieni nerkowych wśród mężczyzn, którzy przyjmowali 250 miligramów witaminy dziennie. Jednak kobiety nie miały zwiększonego ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych, co wskazuje, że spożycie witaminy C w diecie nie ma bezpośredniego wpływu na powstawanie kamieni nerkowych.

Biegunka

Witamina C jest ważnym składnikiem odżywczym, który pomaga organizmowi w wielu funkcjach. Jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości witaminy C ze źródeł spożywczych, lekarz może przepisać suplement, aby to zrekompensować. Chociaż jest mało prawdopodobne, aby ktokolwiek mógł przedawkować witaminę C, możliwe jest jej przedawkowanie poprzez spożywanie dużych dawek witaminy C lub spożywanie żywności, która jest w nią wzbogacona. Chociaż witamina C może pozostawać w organizmie przez kilka tygodni, większość jej nadmiaru jest eliminowana z moczem w ciągu kilku godzin.

Jeśli spożyjesz dużą ilość witaminy C, możesz zacząć odczuwać biegunkę i wymioty. Jeśli wystąpią te objawy, lekarz może zasugerować przyjmowanie innego rodzaju suplementu witaminy C. Chociaż większość suplementów witaminy C jest rozpuszczalna w wodzie, wpływ przedawkowania witaminy C na nerki nie jest dobrze znany. Jeśli spożywasz zbyt dużo tego składnika odżywczego, możesz skończyć z niewydolnością nerek, która ma trwałe skutki.

Podczas gdy witamina C jest ogólnie bezpieczna, nadmierne dawki mogą powodować biegunkę. Duże dawki mogą również powodować fałszywie podwyższony poziom glukozy we krwi, co może być niebezpieczne dla diabetyków. Wysoki poziom witaminy C może również powodować biegunkę i może wywołać inne objawy, takie jak drżenie, pocenie się i utrata przytomności. Jeśli podejrzewasz, że przyjmujesz zbyt dużo witaminy C, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.

Nudności

Objawy przedawkowania witaminy u osoby dorosłej mogą wynikać ze zbyt dużej ilości witaminy C. Objawy przedawkowania można wyeliminować poprzez obniżenie dziennego spożycia lub całkowite zaprzestanie przyjmowania suplementu witaminy C. Jeśli objawy utrzymują się, należy pić dużo wody, aby wypłukać jej nadmiar. Uważaj jednak, aby nie rozcieńczać witamin zbyt mocno, ponieważ może to obniżyć poziom sodu, a nawet spowodować zgon. Aby zapobiec przedawkowaniu witaminy C, postępuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Witamina C jest niezbędna dla zdrowia człowieka. Jednak spożywana w dużych ilościach może prowadzić do różnych skutków ubocznych. Wśród nich są biegunka i nudności. U niektórych osób może wystąpić refluks kwasowy. W skrajnych przypadkach przedawkowanie witaminy C może skutkować drgawkami, złamaniami kości i krwawieniem przez nos. Również duże dawki mogą powodować przeciążenie żelazem i zaburzać równowagę antyoksydacyjno-proliferacyjną. Jeśli podejrzewasz przedawkowanie witaminy C, natychmiast zgłoś się do lekarza. Może on zlecić badania i przepisać Ci leki.

Nudności objawy przedawkowania witaminy C są powszechne u osób, które przekraczają zalecane dzienne dawki tych składników odżywczych. Chociaż wielu lekarzy zaleca pozyskiwanie witamin z całych pokarmów, współczesny styl życia to utrudnia. Biorąc witaminy w formie suplementów może również powodować nudności. Na szczęście objawy te nie zagrażają życiu. Mała przekąska pomoże Ci uniknąć mdłości. Mała przekąska może być dobrym rozwiązaniem, jeśli stosujesz dietę wysokokaloryczną.

Odwodnienie

Jeśli podejrzewasz, że przyjąłeś zbyt dużo witaminy C, powinieneś skontaktować się z lekarzem. Objawy przedawkowania zwykle ustępują po zaprzestaniu przyjmowania suplementu lub zmniejszeniu jego dziennego spożycia. Ważne jest również, aby pić więcej wody, aby wypłukać jej nadmiar. Należy jednak uważać, aby nie pić zbyt dużo wody, ponieważ zbyt duża ilość wody może spowodować odwodnienie i doprowadzić do powstania kamieni nerkowych. Aby uniknąć ewentualnych powikłań, najlepiej stosować się do zaleceń i unikać spożywania zbyt dużej ilości witaminy C.

Objawy przedawkowania witaminy C to odwodnienie, zapadnięte oczy i słaby turgor skóry. W ciężkich przypadkach może to przejść w stan śpiączki. Utrata 10 procent masy ciała może być śmiertelna. Osoby chore lub te, które piły nadmierne ilości płynów są bardziej podatne na to powikłanie. U dzieci i niemowląt z przewlekłym niedożywieniem również mogą wystąpić objawy odwodnienia. Leczenie odwodnienia często polega na dożylnym podawaniu glukozy.

Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, a to oznacza, że nie jest magazynowana w organizmie. Dostaje się do tkanek poprzez płyny ustrojowe, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Dlatego nigdy nie należy przyjmować więcej witaminy C niż potrzeba. Ważne jest, aby w takich przypadkach skonsultować się z lekarzem specjalistą. Jednak objawy przedawkowania witaminy C u osoby dorosłej nie powinny być odrzucane.

Zwiększone ryzyko zaćmy

Zwiększone ryzyko wystąpienia zaćmy u osób dorosłych nie jest nieoczekiwane. Ogólnie rzecz biorąc, ludzie dostają zaćmy z wiekiem, ale niektórzy mogą rozwinąć ją wcześniej. W rzadkich przypadkach zaćma może powstać w wyniku dziedzicznych uwarunkowań genetycznych. Inne czynniki obejmują ekspozycję na światło słoneczne, pewne warunki medyczne lub przebyte operacje oczu. Na szczęście, wysokiej jakości dieta może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy.

Oprócz wspierania zdrowia oczu, witamina C zmniejsza również ryzyko stresu oksydacyjnego, który jest główną przyczyną powstawania zaćmy. Wiadomo, że ochronne działanie witaminy C zwiększa się wraz z wiekiem i w przypadku rozwoju zaćmy. Jednak mechanizmy, dzięki którym witamina C chroni oko, nie są jasne. W następnym rozdziale zbadamy role witaminy C w soczewce i właściwości biochemiczne tej witaminy. W kolejnych punktach omówimy zastosowanie suplementacji witaminą C w zapobieganiu zaćmie.

Badania w populacji ludzkiej wykazały związek pomiędzy zwiększonym spożyciem antyoksydantów a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia zaćmy. Chociaż niektóre badania potwierdzają związek między zwiększonym spożyciem antyoksydantów a zmniejszonym ryzykiem zaćmy, to jednak długoterminowe badania kliniczne nie potwierdziły jeszcze ostatecznego związku. Jest to ważne, aby pamiętać o tym, gdy przyjmujemy witaminy w celu zapobiegania zaćmie. Musimy jednak pamiętać, że witamina C w dużych dawkach może być niebezpieczna.

Zwiększone ryzyko udaru

W jednym z badań, kohorta EPICOR (Włochy) przyjrzała się zależności pomiędzy kwasem askorbinowym w surowicy a ryzykiem udaru niedokrwiennego. Uczestnicy, którzy spożywali duże ilości witaminy C mieli mniejsze ryzyko wystąpienia tej dolegliwości. Zespół EPICOR wykorzystał również szacunkową ocenę całkowitej pojemności antyoksydacyjnej jako główny wynik. Chociaż ten pomiar jest surowy, może być postrzegany jako zastępczy marker spożycia owoców, ponieważ inne składniki owoców również przyczyniają się do aktywności przeciwutleniającej.

Chociaż istnieje związek między wysokim spożyciem witaminy C a ryzykiem udaru mózgu u dorosłych, ilość witaminy C różni się w zależności od regionu. Największe ryzyko obserwuje się w krajach o średnich dochodach. Ryzyko udaru niedokrwiennego w krajach rozwijających się jest podobno mniejsze niż w krajach rozwiniętych. Podobnie jest w Stanach Zjednoczonych. Jednak związek ten jest słabszy wśród krajów o niskich dochodach. Z tych powodów przedawkowanie witaminy C w krajach o średnich dochodach może nie być skutecznym sposobem leczenia choroby.

Chociaż spożycie witaminy C jest wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia, badania EPICOR i EPIC-Norfolk nie kontrolowały przyczyn leżących u podstaw choroby, takich jak aktywność fizyczna i status społeczny. W badaniach tych śledzono uczestników przez prawie 10 lat i stwierdzono, że osoby z najwyższego kwartyla spożycia witaminy C miały o 42% mniejsze ryzyko udaru mózgu. Ryzyko to było oparte na 448 incydentach na 196 713 osobolat. Badacze użyli kwestionariusza częstotliwości jedzenia, aby zmierzyć poziom witaminy C i ryzyko udaru w tych populacjach.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane