Chociaż nie jest to lekarstwo, wzmocnienie twojego systemu odpornościowego może pomóc w walce z rakiem. Wiele metod leczenia raka niszczy białe krwinki, przez co jesteś narażony na infekcje. Suplementy, witaminy i ekstrakty roślinne mogą pomóc twojemu organizmowi w walce z infekcjami. Witamina D jest najczęściej badaną witaminą, którą należy przyjmować przy raku. Należy jednak zauważyć, że jest to wciąż kontrowersyjny temat. Podczas gdy witamina D może pomóc w walce z rakiem, wiele innych składników odżywczych również może przynieść korzyści.
Unikanie megadawek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Korzyści płynące z przyjmowania witaminy C i innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w celu zapobiegania nowotworom nie są jasne, ale wiele osób uważa, że megadawka witaminy C może zapobiegać zwykłym przeziębieniom. Jest ona silnym przeciwutleniaczem i potrzebujemy jej do leczenia skaleczeń i wchłaniania żelaza z naszych jelit. Megadawki witaminy C mogą być toksyczne, dlatego należy ich unikać. Ponadto, witamina C jest wydalana z moczem.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są wydalane z organizmu natychmiast; natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są przechowywane w tkance tłuszczowej i uwalniane powoli. Duże dawki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mogą prowadzić do efektów toksycznych. Jednak normalna, dobrze zbilansowana dieta nie spowoduje toksyczności, ale megadawki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mogą być toksyczne. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, ile każdej witaminy potrzebuje Twój organizm.
Unikanie dodatkowego żelaza w multiwitaminie
Chociaż można znaleźć multiwitaminę, która zawiera przeciwutleniacze zwalczające raka, najlepiej jest unikać dodatkowego żelaza znajdującego się w tych produktach. Suplementy żelaza zostały powiązane z problemami żołądkowo-jelitowymi i zwiększonym ryzykiem nawrotu raka, więc powinieneś ich unikać, chyba że otrzymujesz terapię zwalczającą raka. Dodatkowe żelazo w multiwitaminie może również zwiększyć Twoje spożycie błonnika i płynów.
Badania są niespójne i nie zostały jednoznacznie udowodnione. Najlepsze dowody pochodzą z prospektywnego badania 37920 kobiet, w którym sprawdzano wpływ wielu witamin na ryzyko wystąpienia raka. Wiele badań przeprowadzonych w przeszłości wskazywało, że zapobieganie nowotworom za pomocą multiwitamin może nie być korzystne dla pacjentów z rakiem. Badacze przyjrzeli się również związkowi między poziomem żelaza a ryzykiem raka u pacjentów z innymi przewlekłymi schorzeniami.
Unikanie nadmiernych dawek antyoksydantów
Badania sugerują, że pacjenci z rakiem powinni unikać przyjmowania dużych dawek antyoksydantów w celu leczenia swojej choroby. Jednak dowodów na takie korzyści wciąż brakuje. W randomizowanym, kontrolowanym badaniu prowadzonym w University of Kansas Medical Center sprawdza się jednak, czy antyoksydanty mogą zwiększyć skuteczność chemioterapii. Inne badanie przeprowadzone wśród pacjentek z rakiem piersi z Long Island wykazało, że 401 z nich stosowało antyoksydanty podczas leczenia adjuwantowego. Ostatecznie pacjentom z rakiem nie należy przepisywać większych dawek antyoksydantów, jeśli mają historię tej choroby.
Ostatnie badania wykazały, że przyjmowanie dodatkowych antyoksydantów może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Kilka antyoksydantów zostało powiązanych z rakiem, w tym witamina C. Uważa się, że tłumią one działanie p53 i powstrzymują uszkodzenia DNA spowodowane przez wolne rodniki. Jednak stosowanie dodatkowych antyoksydantów może przyspieszyć wzrost guzów w płucach. Dzieje się tak, ponieważ mogą one utrudniać wykrywanie guzów w płucach.
Chociaż niektórzy pacjenci z nowotworami są sceptycznie nastawieni do stosowania antyoksydantów, istnieją pewne korzyści. U pacjentów z rakiem wykazano, że wysoki poziom antyoksydantów zwiększa skuteczność chemioterapii, wydłużając czas przeżycia i odpowiedzi guza. Ponadto, antyoksydanty mogą być bezpiecznie stosowane obok chemioterapii u pacjentów z rakiem, którzy mają przerzuty lub w opiece paliatywnej. Antyoksydanty są ogólnie bezpieczne w wysokich dawkach i nie zwiększają toksyczności związanej z chemioterapią.
Chociaż łączenie antyoksydantów z chemioterapią może zwiększyć jej skuteczność, należy zauważyć, że poziomy antyoksydantów w żywności będą się różnić. W przeciwieństwie do oczyszczonych antyoksydantów chemicznych, antyoksydanty pokarmowe zawierają złożone mieszaniny składników odżywczych. W związku z tym badania nad zapobieganiem nowotworom powinny skupić się na ilości antyoksydantów w różnych pokarmach oraz na tym, jak antyoksydanty wpływają na wchłanianie i dystrybucję tych składników odżywczych w organizmie.
Chociaż spożywanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, liczba szkodliwych skutków działania tych substancji może być nadal zbyt duża. W takich przypadkach spożycie antyoksydantów powinno być regulowane przez lekarza. Ogólnie rzecz biorąc, antyoksydanty nie mają zalecanego dziennego spożycia. Najlepiej jednak jeść różnorodne owoce i warzywa oraz spożywać ich dużo.
Unikanie nadmiernych ilości witaminy D
W przeszłości naukowcy nie byli pewni co do związku między witaminą D a rakiem, ale rosnąca liczba badań sugeruje, że może ona pomóc w zapobieganiu niektórym formom tej choroby. Według epidemiologa Harvard Medical School JoAnn Manson, witamina D może mieć korzystny wpływ na biologię komórek nowotworowych. Może na przykład zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych rodzajów raka piersi. Jednak teoria ta jest jeszcze daleka od naukowego potwierdzenia.
Badania wykazały, że większe spożycie witaminy D może pomóc w zapobieganiu rakowi piersi i zmniejszyć ryzyko niektórych poważnych chorób. Nowe badanie wykazało, że zalecana ilość witaminy D jest nieco wyższa niż konwencjonalne spożycie, chociaż nadal mieści się w bezpiecznym dziennym spożyciu dla większości ludzi. Chociaż niektóre badania sugerują, że zbyt duża ilość witaminy D może być szkodliwa, nie jest to ostatnie słowo. Najlepszym sposobem, aby wiedzieć, czy masz za dużo witaminy D, jest zmierzenie jej i sprawdzenie, na jakim poziomie jesteś.
Naukowcy z VA Medical Center w Seattle porównali suplementację witaminą D z przyjmowaniem kwasów tłuszczowych omega-3. Wyniki pokazały, że przyjmowanie witaminy D znacząco zmniejszało ryzyko śmierci z powodu raka. Co ciekawe, suplementacja witaminą D nie zmniejszała ryzyka wystąpienia objawów żołądkowo-jelitowych, kamieni nerkowych czy hiperkalcemii. Badanie wykazało również, że uczestnicy, którzy byli narażeni na zbyt dużą ilość witaminy D, mieli mniejsze ryzyko rozwoju raka śmiertelnego i przerzutowego.
W badaniu VITAL naukowcy badali 2000 IU witaminy D każdego dnia u zdrowych ludzi przez 5 lat. Chociaż suplementacja witaminą D zmniejszyła ich ryzyko śmierci z powodu raka jelita grubego, nie zmniejszyła ogólnego ryzyka zachorowania na raka. Ponadto większość uczestników badania nie miała niedoboru witaminy D, więc dodatkowa witamina może nie przynosić znaczących korzyści. To nowe badanie ujawniło również, że zwiększony poziom witaminy D był związany ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka prostaty i jelita grubego, ale nie na czerniaka.
Oprócz witaminy D pochodzącej ze słońca, ludzie mogą uzyskać wystarczające ilości tego składnika poprzez spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D. Typowa filiżanka mleka zawiera od 115 do 124 IU witaminy D. Niektóre płatki śniadaniowe są również wzbogacone w witaminę D, ale ważne jest, aby pamiętać, że witamina D nie powoduje raka. Oprócz tych pokarmów istnieją suplementy witaminy D, które można przyjmować codziennie, aby zwiększyć jej poziom.
Podobne tematy