Prawdopodobnie słyszałeś o wytycznych IOM dotyczących referencyjnych wartości spożycia witamin A i D oraz zaleceniach Endocrine Society dotyczących leczenia i zapobiegania niedoborom witaminy D. Ale czy wiesz, jaka jest zalecana dzienna dawka tych witamin? Jeśli nie wiesz, czytaj dalej, aby się dowiedzieć. W tym artykule omówimy zalecane dzienne spożycie dla każdej z witamin, a także zalecane dzienne spożycie dla niacyny.
Wytyczne IOM dotyczące referencyjnych wartości spożycia dla witaminy D
Instytut Medycyny (IOM) wydał niedawno zaktualizowane zalecenia dotyczące dziennego spożycia witaminy D i wapnia. Nowe zalecenia zostały opracowane na podstawie dowodów z literatury. Chociaż witamina D i wapń są ważnymi składnikami odżywczymi dla zdrowych kości, spożywanie zbyt małej ilości jednego z nich nie jest związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób. Ponadto raport IOM podkreślił, że osoby mogą uzyskać znaczące ilości witaminy D ze światła słonecznego. Stwierdzono również, że większe spożycie witaminy D nie musi prowadzić do zwiększenia korzyści.
Wytyczne Endocrine Society dotyczące leczenia i zapobiegania niedoborowi witaminy D
Endocrine Society opublikowało pierwsze w historii wytyczne dotyczące zapobiegania i leczenia niedoboru witaminy D u dorosłych. Chociaż nie ma jednej definicji niedoboru witaminy D, to poziom 20 ng/ml 25-hydroksywitaminy D (25-OH-D) w surowicy wskazuje na jej niedobór. W związku z tym badania przesiewowe w kierunku niedoboru witaminy D powinny być rozważane tylko u osób z grupy ryzyka.
Wytyczne Endocrine Society dotyczące dawkowania niacyny
Wytyczne Endocrine Society dotyczące dawkowania niacyny u osób dorosłych opierają się na spożyciu przez osoby zdrowe. Dieta bogata w owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne zawiera odpowiednie ilości niacyny. Niacyna jest również przekształcana w organizmie do NADP, który jest bardziej aktywną formą witaminy.
Wytyczne IOM dotyczące referencyjnych wartości spożycia dla witaminy A
Instytut Medycyny (IOM) opublikował niedawno nowe zalecenia dotyczące wymagań żywieniowych dla witaminy D i wapnia u dorosłych. Wytyczne te mają na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia populacji poprzez zwiększenie spożycia tych składników odżywczych. Zalecenia oparte są na badaniach naukowych, które oceniają rolę składników odżywczych w zapobieganiu chorobom przewlekłym. Zalecenia te opierają się na aktualnych danych i są przeznaczone do stosowania zarówno przez lekarzy, jak i społeczeństwo.
Wytyczne IOM dotyczące niacyny
Wytyczne IOM dotyczące niacyny dla dorosłych zalecają maksymalne dzienne spożycie 35 mg niacyny dla zdrowych osób dorosłych. Jest to znacznie wyższe niż zalecane dzienne spożycie w większości innych grup. Preformowana niacyna ze źródeł spożywczych powinna być jedynym źródłem dla niemowląt. Zalecane dzienne spożycie dla kobiet w ciąży i karmiących wynosi 35 mg na dobę, natomiast górna granica tolerancji (UL) dla dzieci i młodzieży wynosi 35 mg.
Wytyczne IOM dotyczące sodu
Panel IOM od dawna wypowiada się przeciwko nadmiernemu spożyciu sodu jako sposobowi promowania zdrowego ciśnienia krwi. Spożycie sodu w Stanach Zjednoczonych jest prawie trzykrotnie wyższe niż zalecana ilość. Jest to ogromny problem, ponieważ Amerykanie mają tendencję do spożywania zbyt dużej ilości soli. Jednak IOM opublikował wytyczne, które zalecają, aby dorośli spożywali mniej niż 2300 miligramów sodu dziennie. Mówią one również, że ludzie, którzy spożywają mniej niż cztery gramy sodu dziennie, są narażeni na zwiększone ryzyko chorób serca i wczesnej śmierci.
Wytyczne IOM dotyczące preformowanej witaminy A
Instytut Medycyny (IOM) zaktualizował RDA dla witaminy A i ustalił tolerowany górny poziom spożycia (UL). UL jest definiowany jako ilość witaminy A, która nie może powodować istotnych skutków zdrowotnych. Obecne RDA dla witaminy A dla dorosłych wynosi 770 mg/dzień, co odpowiada około 2570 IU. Jednak UL jest znacznie niższe niż RDA dla niektórych etapów życia.
Podobne tematy